Vasa reklama ovde? Kontaktirajte nas!
Sadržaj

Novi odgovori/teme

Najnoviji član našeg foruma je predragic.

Novi komentari

Index > Tehnologija rada > Francusko poliranje
Slični tekstovi
Francusko poliranje

Strane : | 1 | 2 | 3 |
Francusko poliranje
Finiš
Stranica br : 1

Francusko poliranje je nastalo u vremenima kada nisu postojali poliuretanski lakovi i ostale džidža bidže koje danas imamo na svakom ćošku. Kako se radi francusko poliranje, i čemu ono služi?

Odgovor na ova pitanja dobijate direktno od Trivuna Drakulica (pisca ovog teksta):

Pa sad kog ne mrzi i ko ima vremena neka proba.
Ne treba očekivati bog zna šta. Površina koja se dobie veoma je slična lakiranoj. U principu svrha politiranja je da se dobije sjajna i glatka površina. Samo što u vreme kada je francuska politura nastala lakovi nisu postojali. Sada postoji dosta toga što je mnogo bolje u svakom pogledu. I što se tiče održavanja i čvrstine i estetike. I naravno procesa izrade. Ipak na svakome je odluka koju će tehniku da koristi. Na jednom forumu koji se bavi ikonopisom povela se rasprava da li su bolje jajčane tempere i tehnika koja je korišćena u vreme kada su i nastale prve ikone ili je bolje koristiti neka akrilna veziva i druge savremene metode. Mišljenja su bila podeljena, a neko reče da u vreme kada su te prve ikone rađene ta tehnika je bila nešto najbolje i najsavremenije u tom trenutku. Da je postojalo nešto bolje oni bi ga verovatno koristili.Danas postoje neke druge stvari koje su bolje i zašto se ne bi one upotrebljavale. I u pravu je čovek. Tako i za ovo naše finiširanje. ipak mislim da nije loše znati kako je sve počelo.
Možda nije za ovde ali samo u prilog ovome da još nešto dodam.
Bio sam u prilici da " rasturim " jednu tablu stola iz 1800 i neke. Posle dosta truda sastav nisam uspeo da "razglavim" ali je pukla daska pored sastava. Bukova. Kada sa m to lepo i natenane uspeo da rstavim bio sam iznenađen jer daske za tablu stola nisu imale nikakav sastav. Bile su zalepljene čelo u čelo kuvanim tutkalom i to je tako stajalo nekih 200 godina. A sada u ovo novo vreme treba dobro obratiti pažnju koji će se lepak upotrebiti za takav sastav.
Hteo sam samo reći da nije sve što je novo i savremeno ujedno i bolje od onog starog.
Kako ko voli a ja ću ipak da razmislim o polituri, koštanom tutkalu ne odričući se poliuretana i titebonda.

Evo i celog teksta:

Šelak se rastopi u špiritusu. Uobičajna koncentracija je 12-20%. Rastopina se ostavi da odstoji preko noći a onda se profiltrira. Može i kroz žensku čarapu.


Šelak

Sam proces poliranja može se podeliti u 4 faze:

1.grundiranje
2.punjenje pora
3.pokrivno poliranje
4.glačanje

Glačanje u dve podfaze

1.izpoliranje
2.prepoliranje

Pre poliranja od presudne je važnosti da površina bude perfektno izbrušena. Najmanje do granulacije 800. Ako bude više ništa mu neće škoditi. Prilikom brušenja podrazumeva se kvašenje (kako bi se vlakna drveta podigla i posle perfektno izbrusila).


Brusni papir

Posle brušenja površina se može ukoliko je to potrebno bajcovati. Pri tom treba imati na umu da politura stvara pokrivni film koji nije bezbojan i da će donekle boja koja se na kraju dobije biti drugačija od one pre poliranja. To prvenstveno zavisi od boje šelaka i debljine slojeva politure. Iz tog razloga nije loše prethodno probati na nekom otpadnom komadu.


Ceđenje namočene loptice

Polirna loptica pravi se od vate ili vune zavijene u laneno platno. Veličina loptice zavisi od površine koja se obrađuje. Za grundiranje i punjenje pora koristi se grublje platno a za ostale faze finije.
Upotrebljavane loptice ne moraju se bacati već se mogu čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi.

Močenje loptice u polituru znači da se namoči do te mere da bude "puna" ali da sa nje ne kaplje.Strane : | 1 | 2 | 3 |

Svi tekstovi i sadrzaji na sajtu su intelektualna svojina autora (osim tekstova za koje je drugacije naznaceno)
i kao takvi zasticeeni su zakonom i ne mogu se upotrebljavati bez dozvole vlasnika ovoga sajta.

www.stolarskaradionica.com 2007 - 2010