Vasa reklama ovde? Kontaktirajte nas!
Sadržaj

Novi odgovori/teme

Najnoviji član našeg foruma je predragic.

Novi komentari

Index > Stolarski alati i pomagala > Glodalica - upoznavanje
Slični tekstovi

Strane : | 1 | 2 | 3 |
Glodalica - upoznavanje
Frezer
Stranica br : 1

Glodalica, ili frezer je jedan od najcenjenijih modernih električnih alata. Iako je u suštini veoma jednostavan - električni motor okreće bit ili nož velikom brzinom (do 22000 obrtaja), ova je mašina jedna od najpotrebnijih modernom stolaru. Uz njegovu pomoć možete praviti falcove, žlebove, za tili čas pomoću ove zgodne mašine možete napraviti lepe ivice stolovima, stolicama ili bilo kom predmetu nameštaja. Uz pomoć šablona, frezer može biti zgodna alatka za pravljenje spojeva u drvetu pa čak i rezbarije. Mnoge od ovih operacija su ranije zahtevale sate i sate ručnog rada. Sada, to je mnogo brže.

Ako se usudite da napravite radni sto za frezer (a jednog ćete dana morati), ova mašina postaje stacionarna moćna alatka od koje ćete se retko odvajati. Takođe, na ovaj način možete koristiti neke noževe koje ne bi mogli koristiti da nemate sto.

Ako nemate ovu stolarsku mašinu preporuka je da odmah potrčite do najbliže prodavnice i kupite jednu. Samo, prvo pročitajte tekst do kraja. :)

Postoji mnoštvo proizvođača glodalica i rekao bih da ih danas svi prave - od malih žutih, pa sve do zapadnih velemajstora.

Kao i kod drugih električnih mašina, snaga je ovde prilično bitna, i preporuka je da ne kupujete mašine ispod 1 kW osim ako za to nemate realne potrebe (rezbarije i slično).

Ono na šta još trebate obratiti pažnju jeste način na koji se glodalo, bit ili nož steže na glavu frezera. Ako vidite jedno plastično crno dugme koje se pritisne kako bi se osovina zaglavila a matica koja steže obujmicu noža oslobodila, slobodno zaobiđite ovaj frezer.

Nadam se da nećete doći u situaciju da vam se nož prilikom rada oslobodi jer ga niste dovoljno stegli i poleti po radionici. Verujte mi, sigurno ne želite da nož koji se obrće do 22000 obrtaja u minuti (360 u sekundi) leti po radionici (nisam ni ja želeo, ali mi se desilo).

Problem koji se javlja kod ovakvog načina stezanja je da se prilikom rada zagreva obujmica zajedno sa maticom pa se nož polako podiže i izlazi iz obujmice. Da ne spominjem koliko je to loše po preciznost vašeg rada a posebno po zdravlje.

Dalje na sledećoj strani...


Strane : | 1 | 2 | 3 |

Svi tekstovi i sadrzaji na sajtu su intelektualna svojina autora (osim tekstova za koje je drugacije naznaceno)
i kao takvi zasticeeni su zakonom i ne mogu se upotrebljavati bez dozvole vlasnika ovoga sajta.

www.stolarskaradionica.com 2007 - 2010